Vinarija Anđelini vertikalom malvazije obilježila 25 godina rada

Obitelj Anđelini sa sommelierom Sinišom Lasanom

Vinogradi obitelji Anđelini smješteni u samom srcu Istre, nedaleko od Pazina, mjesto su gdje se od pamtivijeka stvaraju vrhunska vina, a tu tradiciju njeguju i obitelji Velan i Anđelini. U srijedu, 20. travnja u zagrebačkom restoranu Matrix održano je kušanje i predstavljanje vina Anđelini u povodu 25 godina rada vinarije.

Položaj na najvećoj nadmorskog visini u Istri pod nazivom Cesarovac mjesto je duge tradicije vinarstva, a specifičan terroir naveo je vinariju Anđelini na stvaranje kompleksnijih, odležanih vina, objasnio je Ranko Anđelini, vlasnik vinarije. Potencijal položaja predstavljen je na vertikalnom kušanju malvazije Filomena. Sommelier Siniša Lasan vodio je kušanje četiriju berbi – 2019., 2018., 2017. i 2015. – te istaknuo da je jedan od glavnih principa proizvodnje vina Anđelini odležavanje radi harmoničnosti i uravnoteženosti okusa. Iznimka nije ni Filomena čijoj je punoći i snazi, ali i aromatici i svježini pridonijelo odležavanje u barrique bačvama.

„Uz nadmorsku visinu, velik je broj čimbenika koji pridonose specifičnosti naših vina – prije svega kombinacija mediteranske i kontinentalne klime, zatim izražene temperaturne amplitude koje pogoduju aromatici i odražavaju se na svježinu vina, te sivo tlo i lapor koji daju mineralnost. Kako bi se to zaokružilo i istaknulo, sva naša vina minimalno godinu dana odležavaju u podrumu, a neka i duže“, istaknuo je Dominik Anđelini iz vinarije Anđelini.

Uz Filomenu, uzvanici su kušali i pjenušac D’Angelo, Pazinsku malvaziju, kupažu chardonnaya i malvazije Magdalena, kupažu merlota i cabernet sauvignona Centrum, kupažu merlota, cabernet sauvignona i syrah Domenico te rosé Amalia. Vina su izvrsno pratili specijaliteti chefa Marka Jantoleka, mladog talenta godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2022.

Ovo je predstavljanje bila prilika za upoznavanje povijesti vinarije Anđelini, ali i razgovore o planovima i daljnjem razvoju. Dominik Anđelini, koji koji radi na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču i pohađa doktorat na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, istaknuo je da su održiva proizvodnja te razvijanje spoja pčelarstva i vinarstva kao obiteljske tradicije glavni ciljevi vinarije.

Proslava 25 godina rada vinarije bila je i prilika za predstavljanje novog dizajna etiketa vina Anđelini koje simbolično predstavljaju položaj, sorte i tradiciju obitelji Anđelini. Njegovanje terroira jedinstvenog na ovom području i razvijanje originalnog, prepoznatljivog pristupa kreiranju vina već 25 godina stvaraju priču o vinariji Anđelini koju su s oduševljenjem pratili uzvanici ove proslave.