Vinkovo u Iločkim podrumima kao uvod u uspješnu vinogradarsku godinu

40

U srijedu, 22. siječnja, u 13:00 sati na vinogradarskom položaju Vukovo tradicionalno je u Iločkim podrumima održano svečano obilježavanje blagdana Sv. Vinka – Vinkovo. Nazočne je pozdravila voditeljica turizma Vesna Štajner te je goste uvodnim govorom uvela u ovaj važni i nezaobilazni blagdan svakog vinogradara.

Događaju su prisustvovali i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, gradonačelnica grada Iloka Marina Budimir, većinski vlasnik Iločkih podruma Juraj Mihaljević, ujedno i domaćin, te predsjednik Uprave Iločkih podruma Antonijo Kraljević. Nakon Kraljevića, toplu dobrodošlicu gostima i prijateljima Iločkih podruma zaželjeli su gradonačelnica Budimir te župan Galić.

Naposlijetku, gostima se obratio ministar Mario Banožić koji je ove godine imao čast obaviti kumsku dužnost. Banožić je simbolično orezao nekoliko trsova te tako obilježio početak vinogradarske godine i radova u vinogradu. Nakon toga je Pater Ivan, gvardijan u crkvi Sv. Ivana Kapistrana blagoslovio vinograde Iločkih podruma.

„Službeno smo započeli s novom vinogradarskom godinom. Čvrsto vjerujemo i očekujemo kako će ova, kao i prethodna godina, polučiti uspjehom, dobrim urodom, a na posljetku i kapljicama vina koje će i dalje nastaviti biti prepoznatljive kod nas – ali i šire“, izjavio je većinski vlasnik Iločkih podruma Juraj Mihaljević.

Vodeći se dobrom starom uzrečicom koju je voditeljica turizma Štajner naglasila: „Koliko vinogradar popije ovaj dan, takav će mu biti urod u vinogradu“, druženje se uz tradicionalne srijemske delicije i kapljice Iločkih podruma nastavilo na ekonomiji Vukovo, i to uz neizostavne tamburaše te topli doček konjanika, članova konjogojske udruge Kadij.

Iločki podrumi u svom vlasništvu imaju dva bogata i osunčana vinogradarska položaja, Principovac i Vukovo, koji ukupno čine 360 hektara vinograda. Berba 2019 tek izlazi na tržište, dok je 2018 bila iznimno uspješna na lokalnim, reginonalnim i svjetskim nagradama s prikupljenih više od 40 medalja.