Vinski ambasadori Concours Mondial de Bruxellesa oduševljeni Istrom

Foto: Vinistra

Vinski ambasadori, poznati eno-gasto novinari iz Velike Britanije, Španjolske, Njemačke, Švicarske i Italije promovirat će vrhunska istarska vina i ljepote Istre na svojim govornim područjima. U organizaciji Vinistre proputovali su istarskim poluotokom i posjetili poznate vinarije

Istra je domaćinstvom najprestižnijeg vinskog natjecanja koje se u Poreču održava od 11. do 14. svibnja, dobila i pet vinskih ambasadora koji su u organizaciji Vinistre – udruge vinogradara i vinara Istre, nakon obilaska poluotoka i istarskih vinarija impresionirani autohtonim sortama, gurmanskom ponudom, bogatom kulturnom baštinom i prekrasnim pejzažima regije Istre.

Uz degustacije u istarskim vinarijama Matošević, Kozlović, Rossi, Agrolaguna i Medea te degustaciju vrhunskih vina s područja Motovunštine u organizaciji poznatih vinara Fakina, Benvenutija, Bertoše, Valente i Tomaza te TZ općine Motovun, posebno ih se dojmila najprepoznatljivija istarska povijesna građevina – Arena u Puli.

„Istra nudi savršen spoj vrhunske eno-gastronomije, kulturne-baštine i mediteranskog ambijenta s pitoresknim mjestima koji kreiraju jedinstvene pejzaže. Posebno smo impresionirani uistinu odličnim malvazijama i teranima, autohtonim sortama koji na najbolji način opisuju istarsku zemlju i ljude“, prokomentirala je ambasadorica iz Velike Britanije, rođena Brazilka Luma Monteiro.

S kolegama Švicarcem Pierreom Thomasom, Španjolcem Alejandro Lópezom Facorrom Paadinom, Nijemcem Thomasom Brandloom i Talijanom Luigijem Salvom, otkrila je koja se istarska vina najbolje sljubljuju s tradicionalnim šparogama, jelima s tartufima, pastom fuži, pljukancima, njokima s mesom od boškarina, istarskom špaletom…

Najnagrađivanija sorta istarskog poluotoka je upravo malvazija istarska, slamnato žute boje, ugodnog mirisa bagremova cvijeta i umjerene svježine. Viši položaji u središnjoj Istri, okrenuti k jugu, rezervirani su za teran, drugu autohtonu istarsku sortu poznatu i obožavanu zbog divljine biljnih aroma i pitkosti.

Ambasadori ovogodišnjeg Concours Mondial de Bruxellesa redom su poznati vinski novinari koje za vrijeme ocjenjivanja u Poreču očekuje vođenje masterclasssa o istarskim autohtonim sortama za ocjenjivače s njihovog govornog područja.