WINE EnoGastro Vip Event održan i u Novigradu

Nakon četiri uspješno organizirana eventa u ovoj godini – u Zadru, Splitu, Zagrebu i Rijeci, 31. ožujka održan je i peti – u Novigradu, a prema riječima organizatora, vjerojatno ne i posljednji u ovoj godini. Ovaj event svojim je posjetiteljima predstavio mnogobrojne proizvođače s naglaskom na lokalno, njihove autohtone proizvode i specijalitete, a održane su i mnogobrojne zanimljive radionice.

Unatoč lošem vremenu i jakoj kiši, događaju je prisustvovao velik broj vrhunskih ugostitelja i hotelijera.

Prilikom otvorenja predstavio se Chef Hotela Nautica, a odmah poslije njega i Srednja ugostiteljska škola Buje. Niz radionica otvorio je sommelier Siniša Škaberna degustacijskom radionicom “Slike novigradskih malvazija”, a potom su posjetitelji od direktora i vlasnika marketinške agencije Atauctus, Josipa Ukalovića doznali koliko je važan digitalni marketing u turizmu i ugostiteljstvu.

Urednik portala Bookaleta Davor Šišović predstavio je publici tradicionalne kolače Pazinske cukerančiće koje je sljubio sa Patinskim malvazijama. Posebno zanimljiva bila je degustacijska radionica slovenske sommelierke Mire Šemić koja je posjetitelje upoznala s aromama i okusima istarskih sorti malvazije, refoška i muškata momjanskog pri čemu joj se pridružio Rino Prelac, vlasnik vinarije čija su se vina točila na radionici.

Posjetitelji su imali priliku za ponovno druženje s vinarima i vlasnicima malih OPG-ova, kušanje njihovih proizvoda te sklapanje poslovnih suradnji. Kušale su se delicije i jela koja su pripremili PIK-ov Chef Marko Lučić, kuhari Hotela i restauranta Nautica i Srednje ugostiteljske škole Poreč.

Drugi dio radionica otvorila je članica Instituta za poljoprivredu i turizam Istre Tina Šugar Korda koja je govorila o projektu “ConsumeLess plus – Less is more”, nakon čega je održana degustacijska radionica na kojoj je Tomislav Razumović, sommelier i predstavnik vinarije Krauthaker iz Kutjeva govorio o tome kako globalno zatopljenje sve više djeluje na uzgoj pojedinih sorta u ovome kraju.

F&B Manager i sommelier Josip Orišković oduševio je svojom prezentacijom na temu što je sve potrebno da bi bio dobar F&B menager hrane i pića. Publika je potom prisustvovala predavanju o ekološkoj proizvodnji zadarske vinarije Škaulj o kojoj je govorila sommelerka Ines Matić Matešković. Vrhunski ugostitelj i sommelier Mario Meštrović govorio je o razvoju u turizmu i ugostiteljstvu, a posljednju i ‘malo drugačiju’ radionicu – naime riječ je bila o pivu –  održao je Claudio Rossi koji je predstavio craft pivovaru Bura Brew iz Poreča.

Nakon zatvaranja izlagačkog prostora održana je degustacijska humanitarna večera za VIP uzvanike. Menu od 6 slijedova vrlo kvalitetnih jela pripremili su Chef Damir Modrušan, Chef momjanske konobe Rino Timka Prelac i Vladek Florijanović, PIK-ov Chef Marko Lučić i kuhari hotela i restorana Nautica (Hama u sous vidu – Cromaris, palenta sa crnim tartufom – Istra Tartufi, odkošteni pileći batak i zabatak u sous vidu – PG Orehovec, marinirani kare – PIK Vrbovec, Ragu od istraskog pulića / magarca s istarskom paštom – Konoba RINO i Ombolo u malvaziji s tartufom u brioš pecivu – Histris i Tartufi Istra). Sva jela sljubljivana su s vinima Cosseto, Sosich wines, Ščurek, Krauthaker, Matić i Prelac.

Organizator događaja je Dantes i agencija Ricerca Mercato, a glavni partner projekta Marina & Hotel Nautica, zatim Turistička zajednica grada Novigrada i Grad Novigrad, Istarska županija i TZ Istarske županije, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora ŽK Pula te pokrovitelji: Ministarstvo turizma i Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske.