Wine EnoGASTRO VIP Event u Splitu i ove godine iznimno uspješan

Nakon izuzetno uspješnih Wine EnoGASTRO VIP Evenata u Rijeci i Novigradu, ovogodišnje izdanje ciklusa međunarodnih konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca nastavilo je svoj put u Dalmaciju, gdje je 15. ožujka 2023. godine u hotelu Amphora u Splitu održan 30. po redu event, s još većim brojem izlagača i znatno većim brojem posjetitelja.

Riječ je o autentičnom događaju, u organizaciji agencije RICERCE MERCATO, koji se već sedmu godinu održava u pet gradova diljem Hrvatske, s ciljem podizanja izvrsnosti hrvatskog ugostiteljstva i turizma. Za posjetitelje je pripremljen najbogatiji program do sada s mnogo stručnih degustacija, predavanja i edukativnih radionica. Događaj je usmjeren na ugostitelje i hotelijere, kako na vlasnike tako i djelatnike objekata, te općenito na HoReCa sektor i gospodarstvenike usko vezane uz ugostiteljstvo i turizam, koji žele ulagati u svoje znanje i poslovni razvoj,učiti od vrhunskih međunarodnih stručnjaka, te ostvariti kontakte s drugim kolegama i potencijalnim klijentima.

Publika na Wine EnoGASTRO VIP Eventu je ciljana i probrana, dok je sudjelovanje moguće isključivo uz pozivnicu, a u dobroj tradiciji dosadašnjih evenata, organizator Dantes Begić i njegov tim u suradnji s brojnim partnerima i izlagačima, svojim gostima su omogućili sav program besplatno: od ulaza, korištenja čaša do stručnih radionica, predavanja i kuharsko-edukacijskih degustacija, što ovaj događaj izdvaja po svojoj posebnosti.

S fokusom na kvalitetu, pri čemu se veliki naglasak daje malim lokalnim proizvođačima i promociji lokalne enogastronomije, ove godine su nastupili probrani izlagači iz svih dijelova Hrvatske i šire regije poput obiteljske tvrtke MarFish – lidera u uzgoju premium jadranske ribe, pa ekološki džemovi i slani namazi Dida Bože, nagrađivani Histris proizvođač mesnih delcija od istarskog boškarina i divljači, brojni hrvatski i slovenski vinari Enosophia, Degrassi, Kutjevo vina, Arman Marijan Wines, Jakovac vina, Ščurek, zatim sirevi Dukat President, proizvođači maslinovog ulja Červar i Rheos, Craft piva Brlog, žestica i slastica, a prezentiran je i ugostiteljski inventar s barskom opremom, te drugi proizvodi i usluge za HoReCa sektor.

Poput prethodnih evenata, veliki interes su posjetitelji u Splitu iskazali za edukacijski dio programa, posebice za degustacijske radionice, koje su ove godine otvorene radionicom Crno bijeli svijet položaja Ivan Dolac uz premijerno kušanje etiketa autohtonih sorata, pod vodstvom sommeliera Siniše Koceića i Alena Gulana, vlasnika distribucijske tvrtke Vino.like i vinoteke WineBox u Splitu.

O važnosti digitalnog marketinga u ugostiteljstvu i turizmu, govorio je Ivan Boban, direktor tvrtke Cosmic Production, s višegodišnjim kombiniranim iskustvom u marketingu, turizmu i ugostiteljstvu, koji je sudionicima predavanja otkrio kako nas prate i kako pratimo na društvenim mrežama.

Ne svakom Wine EnoGASTRO VIP Eventu, uvijek rado očekivana i do zadnjeg mjesta popunjena je radionica prve vinske akademkinje na ovim prostorima i sommelierke Mire Šemić, ujedno direktorice renomiranih gastro vodiča Gault&Millau Slovenije i Gault&Millau Srbije, koja je održala degustacijsku radionicu Mira i tri mušketira, na kojoj su joj asistirala Vina Matić, Vina Prelac i Ščurek Wine, a vinari su osobno predstavili svoje etikete.

Sve što treba znati o kavi na radionici pod nazivom Arabica vs. Robusta, otkrio je Zoran Trkulja, Franckov profesionalni barista i tehnički sudac, te trener na brojnim strukovnim nagradama, a posjetitelji su imali priliku usporedno kušati te dvije vrste kave.

Potom je uslijedila, uzvanicima uvijek najatraktivnija enogastro-edukacijska prezentacija gostujućih chefova, u izvedbi kojih su se smijenjivali vrhunski slijedovi upareni s odgovarajućim pratećim vinima:

*Dry-age sashimi od brancina, naranča, maslinovo ulje / Zlatne Radgonske Penine selection – Sans Dosage, RADGONSKE GORICE
MARFISH – JRE chef Saša Began iz zadarskog restorana Foša

*Pljukanci s butargom i radicchio trevigiano / Muškat momjanski, PRELAC VINA
MARFISH – JRE chef Saša Began iz zadarskog restorana Foša

*Dry-age brancin, batat, špinat, riblji demi-glace / Svježa Malvazija, MATIĆ VINA
MARFISH – JRE chef Saša Began iz zadarskog restorana Foša

* Buncek i dinstano zelje s hren umakom / Sivi Pinot Orange 2021, ŠČUREK WINES
PIK VRBOVEC – chef Marko Lučić, PIK Vrbovec

* Ragu od junećeg repa sa sladoledom od sira / Roze, SOSIĆ WINES
Safir hotel AMPHORA, Chef Marko Čuturić

*Štorija o“ otoka (badem, naranča, čokolada, orah) / Passito, DEGRASSI
LOVE IS A PIECE OF CAKE – pastry chef Antonija Nikolić

Chefovi kuhari koji su pripremali ova fenomenalna jela su Marko Lučić PIK Vrbovec, Saša Began Marfishov predstavnik iz restorana Foša, Antonija Nikolić Love is a piece of cake i iz hotela Amphora team kuhara pod vodstvom Chefa Brune Čuturića koji je osim pripremanja jela izvrsno ovu lijepu priču i koordinirao.

Nakon druženja s izlagačima i chefovima nastavljen je drugi niz stručnih predavanja otvoren degustacijskom radionicom sommeliera WSET 3 razine Jure Andrijaševića, pod nazivom Zlatne perle – Pjenušava renesansa Radgone, koji je posjetitelje vizualno i degustativno proveo kroz podrume Radgonskih gorica i njihove pjenušce od prirode preko tradicije do ambicije.

O moći gostoljubivosti, kvalitetnoj brizi o gostu i važnosti podizanja izvrsnosti usluge za budućnost hrvatskog ugostiteljstva i turizma, te zašto je stjecanje lojalnosti gosta preduvjet za dugoročno uspješno poslovanje u svim uslužnim djelatnostima, govorila je mentorica i stručnjakinja za gostoljubivost Sanja Krmpotić.

Zašto i kako odabrati prikladnu glazbu u hotelima i ugostiteljskim objektima uz prezentaciju inovativnog ozvučenja, pojasnio je Ivan Boban, direktor Meridian Chapters (Cosmic Production).

Nagrađivani maslinari Deni Červar  i Andrea Brečević – Rheos su na edukativno-degustacijskoj radionici predstavili uvijek dobrodošlu i nepresušnu temu o primjeni ekstra djevičanskog maslinova ulja u gastronomiji.

Zaključno predavanje je bilo posvećeno još jednom važnom piću – pivu, a kako craft pivo pokreće trendove i primjene u ugostiteljstvu je govorila Ana Teskera, upraviteljica jedine hrvatske zadružne craft pivovare Brlog iz Zadra, te posjetiteljima prezentirala različite stilistike njihovih etiketa.

Pri zavšnom druženju s izlagačima, tim Wine EnoGASTRO VIP Eventa se zahvalio svim uzvanicima, partnerima i pokroviteljima u prvom redu hotelu domaćinu Safir hotel Amphora: Grad Split, Turistička zajednica grada Splita, Splitsko-dalmatinska županija i TZ Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo turizma i sporta, te Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske.

Nakon Splita, Wine EnoGASTRO VIP Event nastavlja svoj put prema Zadru, gdje će 17. ožujka u Falkensteiner hotel & Spa Iaderi i Kongresnom centru Fortis biti održan idući event.

Tekst: Sanja Krmpotić