Za blagdane očekujemo oko 600 tisuća turističkih noćenja

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Prema anketi koju je Udruga poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) provela među domaćim turističkim kompanijama, za božićne i novogodišnje blagdane se u Hrvatskoj očekuje oko 200 tisuća turističkih dolazaka i oko 600 tisuća turističkih noćenja.

To je 23 posto više dolazaka i 32 posto više noćenja nego u blagdanskom razdoblju prošle godine, što znači da ćemo se turističkim brojkama ostvarenima na samom kraju godine još više približiti turističkom rezultatu iz 2019. godine.

Procjene UPUHH-a su na tragu procjena HTZ-a koji za božićne i novogodišnje blagdane, od 23. prosinca ove do 8. siječnja 2023. godine, očekuje oko 200 tisuća turista i više od 565 tisuća noćenja.

”Hrvatska je i ove godine što se tiče noćenja i dolazaka ostvarila jedan od najboljih turističkih rezultata na Mediteranu i na to možemo svi biti ponosni. Kako bi i sljedeće godine turizam bio motor gospodarstva, potrebno je dobro pripremiti sljedeću sezonu za koju prema sadašnjim pokazateljima postoji dobar interes. Važno je ostvariti maksimalan mogući rezultat sljedeće sezone koja će biti zahtjevna u kontekstu eksternih neizvjesnosti oko kretanja cijena energenata i očekivanog agresivnog povratka mediteranske konkurencije, ali i nedostatka radne snage i ostalih internih izazova s kojima se moramo aktivnije pozabaviti kako bismo popravili investicijsku klimu u turizmu. Važno je stvoriti preduvjete da se objekti sljedeće godine što prije otvore i da sezona što duže traje, izjavio je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.