Za protekle blagdane gotovo 600 tisuća turističkih noćenja

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Gotovo 600 tisuća noćenja u Hrvatskoj je tijekom proteklih božićnih i novogodišnjih blagdana ostvarilo 214 tisuća turista, kojih je bilo 28 posto više nego za iste blagdane u godini prije, dok je noćenja bilo 19 posto više, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Najviše noćenja za blagdane je ostvareno u Istri – 133 tisuće, na Kvarneru 123 tisuće te u Zagrebu 97 tisuća, a slijede Splitsko-dalmatinska županija s oko 60 tisuća noćenja, Dubrovačko-neretvanska s više od 40 tisuća, Zadarska s oko 32 tisuće i Šibensko-kninska s nešto više od 17 tisuća noćenja.

Na kontinentu je pak najviše noćenja za protekle blagdane bilo u Krapinsko-zagorskoj županiji, više od 19 tisuća, a zatim u Međimurskoj oko 12 tisuća te u Karlovačkoj županiji oko 10 tisuća.

Od ostalih pokazatelja blagdanskog turističkog prometa, iz HTZ-a napominju da je Zagreb među svim odredištima upisao najviše ili spomenutih 97 tisuća noćenja, a slijedi Opatija sa više od 42 tisuće te Split s gotovo 36 tisuća noćenja.

Blizu tome je i Dubrovnik sa gotovo 35 tisuća noćenja, a zatim Rovinj s više od 31 tisuću, Poreč s gotovo 28 tisuća te Zadar s više od 24 tisuće noćenja.

Među turistima i svim nacijama, najviše su noćenja za blagdane ostvarili domaći, više od 190 tisuća, dok su među strancima najviše noćili Austrijanci, zatim Slovenci, Nijemci i Talijani.

Naglasivši da je Hrvatska u 2023. ušla s boljim rezultatima nego početkom 2019., ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac iznosi i da se trenutno ostvaruje 32 posto više noćenja, što uključuje i porast od 10 posto u kontinentalnom dijelu zemlje.

“To je odličan pokazatelj nastavka rasta potražnje za Hrvatskom te našeg daljnjeg pozicioniranja kao cjelogodišnje destinacije s diversificiranom ponudom visoke vrijednosti. Hrvatska je prema zadnjem istraživanju Europske putničke komisije (ETC) jedna od najtraženijih destinacija za putovanja u ovom dijelu godine, a taj status želimo zadržati”, poručuje ministrica.

Ocjenjujući turistički promet tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, tj. od 23. prosinca 2022. do 8. siječnja 2023. odličnim, direktor HTZ-a Kristjan Staničić ističe da je time vrlo uspješno zaključena prošla godina.

“U pozitivnom tonu i ozračju smo ušli u 2023., što potvrđuje i više od 260 tisuća noćenja ostvarenih u dosadašnjem dijelu siječnja, čime je lanjski siječanj premašen za devet posto”, iznosi Staničić, hvaleći kvalitetu te bogatu turističku ponudu brojnih destinacija koje su za vrijeme blagdana i praznika u Hrvatsku privukle brojne strane turiste.