Zagreb u prosincu s 257 posto više turističkih noćenja

U Zagrebu je u prosincu ostvarena 161,1 tisuća noćenja, što je 257 posto više nego u istom mjesecu 2020. i 64 posto od noćenja iz 2019., izvijestili su u utorak iz Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ), čija direktorica Martina Bienenfeld ističe da je time Zagreb u samom vrhu po turističkim rezultatima u Hrvatskoj.

Još veći porast u prosincu od čak 422 posto u odnosu na prosinac 2020. ostvaren je sa 74,3 tisuće turista koji su došli u Zagreb.

“Iako nas još nekoliko dana dijeli do službenog završetka adventskih i novogodišnjih događanja u Zagrebu, ostvareni rezultati pokazuju da je i ovo tranzicijsko i hibridno izdanje Adventa Zagreb privuklo mnoge posjetitelje. Zagreb je, kao i u godinama prije pandemije, u samom vrhu po ostvarenim turističkim rezultatima u Hrvatskoj”, kaže Bienenfeld.

Iznosi da su zagrebački hotelijeri bili ‘rasprodani’ za Silvestrovo, a i dalje očekuju dobru popunjenost s obzirom na skijašku utrku “Snow Queen Trophy” te općenito najave za zimske praznike.

Advent Zagreb i novogodišnja događanja počeli su 27. studenoga 2021., a završavaju u petak 7. siječnja.

U prosincu su uz domaće turiste najbrojniji zagrebački gosti bili Rusi te Slovenci, turisti iz BIH, Njemačke i Srbije, dok su u noćenjima turisti iz Rusije na prvom mjestu, a zatim slijede Nijemci te turisti iz BiH, Slovenije i Italije. Dolazak velikog broja Rusa u javnosti se povezuje s cijepljenjem protiv korone cjepivima kojih nema u Rusiji, a koja su nužna za covid potvrde za putovanja u zemlje EU-a.

U cijeloj 2021. Zagreb je pak posjetilo 85 posto više turista nego u 2020. ili njih 639,1 tisuća, čime je Zagreb i na prvom mjestu među svim destinacijama u Hrvatskoj. Sa 1,4 milijuna noćenja ostvario je porast od 75 posto na godišnjoj razini, a među turistima najviše ih je bilo iz Hrvatske, Njemačke, SAD-a, Italije, Poljske te BiH.

I u prvima danima 2022. Zagreb nastavlja ostvarivati turističke poraste, pa je tako 1. i 2. siječnja došlo nešto više od tri tisuće turista ili 267 posto više nego u istim danima 2021., dok je ostvarenih 10,7 tisuća noćenja porast od 305 posto.

Većina ili sedam tisuća noćenja ostvareno je u zagrebačkim hotelima, a opet su najviše ostvarili domaći i turisti iz Rusije te zatim oni iz Njemačke, Slovenije i Austrije.

Nastavku porasta nadaju se i do kraja prvog tjedna u 2022. dijelom zbog školskih praznika, ali i skijaških natjecanja na Sljemenu, koje, iako se održava bez publike, ipak u Zagreb dovodi mnoge sportske timove, njihove pratitelje i medije. Tako se 4. siječnja održava utrka skijašica, a potom za koji dan i skijaša.