Zagreb u siječnju turistički najposjećenije odredište u Hrvatskoj

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Zagreb je u siječnju bio turistički najposjećenije odredište u Hrvatskoj s 58 tisuća dolazaka turista i 129,5 tisuća noćenja, čime je premašen siječanj 2022., ali i 2019., a 60 posto noćenja ostvareno je u hotelima, koji su također imali porast prometa, ističu iz Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ).

Ako se promatraju rezultati županija u siječnju, Grad Zagreb je po dolascima i noćenjima bio na drugom mjestu, iza Istarske županije, dok je među odredištima na prvom mjestu s oko tri puta više noćenja nego ih je bilo u drugom po redu Splitu i trećem Rovinju.

Prema podacima HTZ-a iz sustava eVisitor i eCrew, ukupno je u Hrvatsku u siječnju 2023. došlo 236 tisuća turista ili 31,2 posto više nego u istom mjesecu 2022., a ostvarenih gotovo 709 tisuća noćenja porast je od 20,2 posto.

Dolazak gotovo 58 tisuća turista u Zagreb i njihovih 129,5 tisuća noćenja za 35 odnosno 21 posto je više nego je ostvareno u siječnju 2022., a iz TZGZ-a iznose i da je to više i u odnosu na siječanj rekordne 2019., i to za 3 posto u dolascima i za 8 posto u noćenjima.

Zagreb su u siječnju među svim odredištima u Hrvatskoj najviše birali za svoj turistički boravak i domaći i strani turisti, te su i jedni i drugi u Zagrebu ostvarili i najviše noćenja i prosječno 2,3 noćenja po dolasku.

Domaćih oko 20 tisuća gostiju ostvarilo je i siječnju 37 tisuća noćenja, čime su na prvom mjestu po broju turističkih noćenja u Zagrebu.

Stranih turista je došlo gotovo 39 tisuća i ostvarili su ukupno 92,3 tisuće noćenja, a među njima najviše je bilo Talijana, Nijemaca, Slovenaca, turista iz Bosne i Hercegovine, Srbije te SAD-a.

Po vrstama smještaja, nakon zagrebačkih hotela, u kojima je ostvareno 60 posto ili 76,1 tisuća od ukupnih noćenja u siječnju, slijedi privatni smještaj s 44,2 tisuće noćenja te hosteli s nešto malo više od osam tisuća noćenja, dok su ostala bila u ostalim vrstama smještaja.