Zagrebački ugostitelji uputili nove zahtjeve prema Gradu Zagrebu i Vladi RH

Foto: Davorin Krešić

Forum zagrebačkih ugostitelja 2023., koji bilježi petnaestu obljetnicu djelovanja, i ove je godine okupio u zagrebačkom hotelu Esplanade ugostitelje i ostale stručnjake te predstavnike državnih i gradskih institucija i ustanova, kako bi razgovarali o gorućim temama za ugostiteljski sektor.

Priznanja za svoje profesionalno djelovanje primilo je sedam zagrebačkih ugostitelja, koji vode svoje objekte već respektabilni broj godina; Vesna Šuman (Ognjište Šuman), Krešo Štojc (Caffe Cajt), Dino Rešetar (Vallis Aurea), Josip Blažanović (Orlando), Ivanka Matić (Sermonia), Dražen Boban (Vinodol) i Žakline Troskot (Amelie).

Forumu su nazočili Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, Tomislav Tomašević, gradonačelnik grada Zagreba, Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Luka Čirko, ravnatelj Uprave za tržište rada i zapošljavanje iz istoimenog Ministarstva te Robert Pende, ravnatelj Uprave za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva u Ministarstvu turizma i sporta.

Svoje viđenje migracije radne snage predstavila je Milka Kosanović, direktorica za odnose s članstvom iz HUP-a, o aktivnostima HOK-a govorio je Dalibor Kratohvil, predsjednik HOK-a, dok se Antun Trojnar osvrnuo na stanje u Obrtničkoj komori  Zagreba. O  izazovima ugostitelja u Sloveniji govorio je predsjednik obrtničke komore Slovenije Blaž Cvar, dok se na teme vezane uz edukaciju usmjerio ravnatelj Obrtničkog učilišta Dražen Maksimović.

Foto: Davorin Krešić

Jedna od tema predavanja bila je kartična naplata napojnica, što je tek nedavno postalo aktualno u Hrvatskoj, dok se u Sloveniji provodi već dvije godine. Raspravljalo se i o jednom od ključnih pitanja za Grad Zagreb, a čija problematika bi mogla ozbiljno ugroziti zagrebačke ugostitelje – poskupljenju najma parkirališnih mjesta za terase. Naime, istaknuto je kako nije prihvatljivo najavljeno povećanje od 900%  u sljedeće dvije godine.

Novi izazov za ugostitelje svakako je pronalaženje rješenja zapošljavanja radnika u  razdobljima povećane frekventnosti poslovanja, npr. rada vikendom. Stoga je Udruženje predložilo uvođenje sustava e-vinjeta za djelatnike, a kupnjom iste pokrili bi se svi troškovi i doprinosi prema državi za te radnike.

Milka Kosanović iz HUP-a istaknula je kako je teško dati konkretne ukupne procjene potreba za 2024. Za sada je poznato da najveću potrebu imaju sektori koji najviše i zapošljavaju – građevina te ugostiteljstvo i turizam. Današnja lakša pogranična mobilnost dnevnih radnih migranata isto tako će sigurno negativno utjecati na dostupnost radne snage poslodavcima, a sve će to generirati potrebu za znatno većim brojem stranih radnika u Hrvatskoj.

Foto: Davorin Krešić

Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb, jako je zadovoljan riješenim zahtjevima koje su ugostitelji uputili Vladi i Gradu na prošlogodišnjem Forumu. “Ponosni smo jer je konačno prihvaćen naš prijedlog neoporezive napojnice putem POS-ovih uređaja. Isto tako Ministarstvo gospodarstva omogućilo nam je prihvatljivu cijenu energenata i za tekuće razdoblje. Upravo je ta činjenica omogućila da ugostiteljski objekti i dalje posluju. Isto tako, samo je ugostiteljima u segmentu restorana, konoba i kleti po prvi put ove godine dozvoljeno da apliciraju za bespovratna sredstva. Nadamo se kako će se ta pogreška ispraviti te da će uskoro i cijeli ugostiteljski sektor moći aplicirati za ta sredstva.”

Nakon službenog dijela Foruma prisutni su uživali u gastro delicijama s jesenskim okusima i mirisima renomiranih zagrebačkih restorana Stari Puntijar, Zvona Catering, Catering Tim Lisak, konoba Mašklin i Lata i Didov San, dok su se za slatke gušte pobrinule slastičarnice Amelie i M&M.

Zahtjevi ugostitelja za Vladu Republike Hrvatske: 

  1. Cijenjeni predstavnici Vlade Republike Hrvatske, postojeći porez od 25% uz euro i inflaciju, poskupljenje ulaznih troškova te sve ostale poteškoće ozbiljno su ugrozile naše  poslovanje, kao i preživljavanje. Radi stvaranja dugoročno stabilnog, zelenog, otpornog te prije svega održivog turističkog sektora, predlažemo ponovno ujednačavanje porezne stope u ugostiteljstvu za usluge pružanja smještaja te pripreme jela, pića i napitaka na 13%.
  2. Po uzoru na ostale europske države, poput Njemačke, zalažemo se za smanjenje poreznog opterećenja doprinosa i davanja na plaće te povećanje osobnog odbitka.
  3. Bilo bi vrlo važno dodatno rasterećenje sektora pojednostavljenjem obaveze vođenja robno materijalnog knjigovodstva u smislu da isto bude preporuka, a ne obaveza.
  4. Tražimo rješenje zapošljavanja radnika u  razdobljima povećane frekventnosti poslovanja, npr. rada vikendom. Predlažemo uvođenje sustava e-vinjeta za djelatnike, na koju bi se upisali ime, prezime i OIB te bi se kupnjom te vinjete automatski platili svi troškovi i doprinosi prema državi za te radnike.

Zahtjevi ugostitelja prema Gradu Zagrebu:  

  1. Poskupljenje najma parkirališnih mjesta za potrebe terasa – tražimo odgodu odluke ta da ona ide postupno. Trenutno najavljeno povećanje od 450% sljedeće godine pa isti postotak u godini koja slijedi ugostiteljima jednostavno nije prihvatljiv.
  2. Postoje veliki problemi s odvozom otpada iz središta grada i kažnjavanjem ugostitelja zbog  navodno nepravilnog odlaganja, stoga tražimo dijalog na tu temu.
  3. Pozivamo na podršku i razumijevanje te apeliramo na Grad Zagreb da prilikom određivanja visine poreza na dohodak, koji će utjecati na visinu plaće radnika, uzme u obzir nužnu potrebu za motivacijom radnog kadra, jer je iseljeni, postojeći kao i budući radni kadar potrebno stimulirati plaćom a ne destimulirati. Usvojenim poreznim promjenama od strane Vlade Republike Hrvatske jedinice lokalne samouprave sada imaju veliki utjecaj na određivanje visine plaće radnika.