Završen Chefs’ Stage – najveći regionalni gastronomski kongres

Na najljepšoj šibenskoj  tvrđavi Barone završen je drugi po redu najveći gastronomski  kongres u regiji – Chefs’ Stage na kojem je kroz dva dana sudjelovalo 33 internacionalnih i 50 hrvatskih chefova i profesionalca te više od 600 ljubitelja dobre hrane i pića.

“Ovogodišnje izdanje posvećeno je održivosti – konceptu koji podrazumijeva obraćanje pažnje na lokalnu namirnicu i razumno korištenje resursa. Cijeli kongres osmišljen sa željom da se približi bogatstvo hrvatske gastronomije. Okusi. Boje. Mirisi. Hrvatska je boutique destinacija koja u usporedbi s drugim zemljama možda ne može konkurirati kvantitetom, ali kvalitetom svakako može. Naš adut je raznolikost, što će biti vidljivo kroz svaku aktivnost“, rekao je u pozdravnom govoru Rudolf Štefan iz restorana Pelegrini.

Već je samom objavom programa bilo jasno da će ovogodišnji Chefs’ Stage, osim sjajnom hranom, obilovati i velikim brojem interaktivnih i edukativnih aktivnosti  poput panela, radionica i masterclassova.

Tako su posjetitelji prvog dana mogli uživati u panel raspravama “Što Hrvatskoj treba”, “Kako produžiti turističku sezonu”, “Iskustva gostiju su ključ”, te panelu na temu “Održivost” u kojem su sudjelovali Rudolf Štefan, Elena Arzak, Alain Weissgerber i Eric Vidlgaard, koja se bavila održivošću u gastronomiji kroz aspekte namirnice, fine dininga, dugovječnosti restorana i radne snage.

Uz zanimljive i aktualne teme koje su obrađivali eksperti iz podrčja gastronomije i ugostiteljske indrustije na predavanjima, sudionici su uživali i u velikom broju radionica te na čak dva masterclassa. Jedan gdje su sjajni chefovi Maksut Askar, Tea Mamut i Miro Uskoković prenijeli svoje znanje o mnogima omiljenoj slastici – baklavi, a koji se održao na otočiću Visovac u sklopu Nacionalnog parka Krka. Na putu do otočića, posjetitelji su imali prilike vidjeti i Lugarevu kuću, prelijepo zadnje skriveno u stoljetnoj šumi hrasta medunca i bijelog graba dok je drugi masterclass posvećen dagnjama održan na brodu s Davidom Skokom, Juliom Jakšić, Jakovom Ujakovićem i Anthonyjem Genoveseom.

Prvi dan priveden je kraju spektakularnim gala večerama održanim na lokacijama koje oduzimaju dah. Uz Pelegrini restoran, posjetitelji su u božanskoj hrani uživali u Galeriji sv. Krševan i šibenskom Narodnom Kazalištu na koje je Rudolf Štefan posebno ponosan.

Drugi dan najvećeg regionalnog gastronomskog kongresa također je prošao u znaku zanimljivih aktivnosti krojenih po mjeri posjetitelja koji su mogli izabrati između 15 aktivnosti koje su pokrivale teme od spremanja i serviranja hrane, kombiniranja okusa pa do tajni ugostiteljske industrije.

Uz veliki broj radionica posjetitelji su sudjelovali i na panel raspravama na temu “Fine Dinig i hotelska industrija, “Ribarenje, “Kratki lanci vrijednosti” te na završnom panelu koji je sumirao najvažnije zaključke cijelog kongresa. Na panelu “Zaključak” sudjelovali su Neven Ivandić – Institut za turizam, Frano Matušić – državni tajnik MINT, Wolfgang Schedelberger – Gault & Millau, Elena Arzak – Arzak, Rudolf Štefan – Pelegrini te kulinarska demonstracija 5 chefova koji su prikazali kako bi trebao izgledati održivi jelovnik tipične hrvatske konobe. Na panelu je istaknut plan Hrvatske da se pozicionira kao nova gastronomska ikona Europe.

Na masterclassovima se kao prethodnog dana tražilo mjesto više, ali je ovog puta naglasak bio na pastrvi i dnevnom ulovu. “Pastrvom” su se u Nacionalnom parku Krka bavili Angelos Lantos, Ivan Erak i Vanja Puškar, dok je poseban doživljaj masterclassa “Dnevni ulov” posvećenom morskoj ribi na kojem su chefovi Eric Kragh Vildgaard, Ante Božikov, Jurica Obrol, Sakai Fumiko i Damir Tomljanović debatirali o ovoj važnoj temi zajedno s ribarom Antom Skelinom dala činjenica da se odvijao na brodu.

Vrhunac dana bila je dodjela stipendije Zaklade Budi Foodie koja je dio Chefs’ Stage gastronomske platforme, a ima za cilj financiranje usavršavanja mladih talenata u gasrtonomiji i ugostiteljstvu. Zaklada je potpomognuta donacijama strateškog partnera Coca Cola HBC Hrvatska, a umjesto planirane jedna – dodijeljene su čak 3 stipendije.

Završni dan zaključen je gala večerama koje su se ponovno istovremeno  održavale na tri lokacije: restoranu Pelegrini, šibenskom Narodnom Kazalištu I Galeriji sv. Krševana koja se nalazi u prostoru najstarije šibenske crkvice koja datira iz 12. stoljeća.