Znate li gdje ćete u Slavoniji i Podravini nazdraviti s najboljim silvancem?

Ružica grad (Foto: Hrvoje Jurić)

Uz prekrasnu prirodu i nove turističke adute Orahovica ima i jedan odličan, vinski – slavni silvanac zeleni, uz graševinu ponos Virovitičko-podravske županije

Silvanac zeleni jedna je od najstarijih vinskih sorti na svijetu, vrlo specifična i ne toliko rasprostranjena kod nas jer je vrlo osjetljiva na terroir. U Orahovici, u slavonskom dijelu Virovitičko-podravske županije, pronašla je svoje idealno stanište i upravo ovdje daje izvrsne rezultate. Tajna je u jedinstvenom položaju, klimi, sastavu tla, ali i ljudima koji rade u vinogradu i u podrumu.

Od ove srednjoeuropske vrste grožđa u PP Orahovici kreiraju vrhunska vina ugodne, lagane arome s izraženim kiselinama. U ovoj poznatoj vinskoj kući pravi su majstori za vina od silvanca zelenog o čemu svjedoče i brojne pohvale vinskih kritičara, znalaca i sommeliera.

Za njihov silvanac zna se nadaleko, i izvan granica Hrvatske, a najbolji rezultati dolaze s prestižnog položaja Jezerac, gdje se nalaze najstariji nasadi PP Orahovica, stari oko 40 godina.

Orahovačko jezero (Foto: Hrvoje Jurić)

Klasični, svježi silvanac zeleni, berbe 2022., odlično je bazno vino za razne prilike. No tu ne staje priča o orahovačkom silvancu zelenom. Jer je za svaku preporuku i Silvanac zeleni Jezerac iz 2021., kasna berba – poluslatko vino zaokruženog, punog i trajnog okusa, ali onaj iz HoReCa linije premium vina Martin Albus, voćnih aroma zelene jabuke, vinogradske breskve i citrusa, čija se vrhunska kvaliteta postiže reduciranjem prinosa.

Svakako iz portfelja PP Orahovica valja kušati i njihov Silvanac zeleni izbornu berbu, a enolog Luka Radiček kaže da najbolje tek dolazi, jer ima velike planove s ovom sortom iznimnih rezultata.

Orahovačko vinogorje – lokalitet Jezerac (Foto: Vedran Bošković)

Već odavno Orahovicu prepoznajemo po silvancu zelenom, ali ovaj najmanji grad Virovitičko-podravske županije krije i brojne druge adute koji će oduševiti svakog posjetitelja. Samo par kilometara od sjajnih orahovačkih vinograda nalazi se, naime, jedna od najnovijih atrakcija Slavonije i Podravine – Turističko-rekreacijski centar „Jezero – Hercegovac – Ružica grad“. Uz popularno slavonsko more – Orahovačko jezero na kojem je već izgrađeno 14 bungalova, a gradi se i Edukacijski centar sa smještajnim kapacitetima, obuhvaća i površinom veće obližnje jezero koje će se pretvoriti u adrenalinsku oazu te uređenje pristupnih staza do Ružica grada, najveće srednjovjekovne utvrde u Slavoniji.

Ovaj oko 10,8 milijuna eura vrijedan projekt s više od devet milijuna eura sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020. , a uskoro će moći primiti svoje prve goste, ljubitelje outdoora, prirodnih ljepota Parka prirode Papuk, ali i istinske gurmane i vinoljupce, poklonike vrhunskih silvanaca.