Od četvrtka, 19. ožujka, u Hrvatskoj su na snazi odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske kojima je na snagu stupio čitav niz mjera u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim korona virusom u trajanju od 30 dana. Ovom su se odlukom zabranila sva javna okupljanja i sportski događaji, obustavljen je rad u ugostiteljskim objektima i prodavaonicama osim prehrambenih i ljekarni, obustavljen je rad sportskih i rekreacijskih centara te obustavljena vjerska okupljanja. Kako trenutna situacija u Hrvatskoj, ali i u Europi i svijetu, utječe na hrvatske ugostitelje i turizam razgovarali smo s ministrom turizma Garijem Cappellijem.

Razgovarala: Marija Sedlar

Kako Ministarstvo ocjenjuje trenutnu situaciju u kojoj se zbog korona virusa našao hrvatski turizam?

Turizam u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, značajno je pogođen nakon izbijanja pandemije korona virusa. Procjenjuje se kako će 40 do 50 milijuna radnih mjesta u sektoru turizma biti ugroženo zbog globalne pandemije. Svjetska turistička organizacija (UNWTO) procjenjuje da bi se međunarodni dolasci u 2020. mogli smanjiti za između 1 i 3 posto, što bi moglo dovesti do gubitka od 30 do 50 milijardi američkih dolara u potrošnji od međunarodnih posjetitelja. Vlada Republike Hrvatske već je predložila set mjera za pomoć gospodarstvenicima i ostalima koji djeluju u turističkom sektoru kako bi se kriza lakše prebrodila bez značajnijih ekonomskih posljedica.

Kako ova situacija utječe na vlasnike ugostiteljskih objekata i hotela?

Smatramo da se svi u sustavu moraju prilagodit novonastaloj situaciji te apeliramo da zdravlje djelatnika i gostiju treba staviti na prvo mjesto i slušati mjerodavne upute te po njima postupati. Svjesni smo situacije vezane uz ekonomske gubitke, no vjerujemo kako će se nakon smirivanja situacije turistički sektor, uz pomoć koja će mu biti pružana, uspjeti oporaviti. Otkazuju li se bukirani smještaji za nadolazeći Uskrs i uskrsne blagdane? Trenutno je razumljivo da je booking stao, a rezervacije za sljedeće blisko razdoblje se i otkazuju. Na to moramo gledati i s aspekta sigurnosti i zaštite zdravlja, a ne prvenstveno kroz gubitak turističkog prometa. U ovom trenutku procjene za duže razdoblje je teško odrediti s obzirom na nepredviđeni tijek razvoja pandemije korona virusa.

Još uvijek se nadamo kako ljetna sezona nije izgubljena, ali je prerano za donošenje detaljnijih prognoza jer ne znamo kako će se situacija razvijati. Dosadašnji trendovi nam pokazuju, ukoliko bi se situacija s pandemijom smirila do lipnja, uz brzu stabilizaciju tržišta, mogli bismo biti izuzetno zadovoljni te, što se tiče prometa tiče, na razinama kao i prijašnjih godina.

Koje mjere poduzima država kako bi olakšala ovu situaciju vlasnicima objekata i poslodavcima u HoReCa sektoru? 

U skladu s razvojem trenutne situacije vezane uz korona virus, Vlada je predložila 63 mjere za pomoć gospodarstvu Republike Hrvatske koje će biti implementirane u najkraćem mogućem roku. Između ostalog, poduzećima će biti na raspolaganju krediti za likvidnost i radni kapital, uvest će se moratorij na kreditne obveze te će se uspostaviti novi financijski instrument „COVID-19 krediti“ za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike. Ministarstvo turizma je u sklopu Vladinih mjera uvelo odgodu plaćanja turističke članarine za gospodarske subjekte i privatne iznajmljivače, a uspostavit će se i novi Program Ministarstva turizma kojim će biti određeni uvjeti i kriteriji za dodjelu potpora male vrijednosti koje će biti usmjerene malom i srednjem poduzetništvu unutar turističkog sustava.

Što se može poduzeti kako bi se što više smanjio negativni utjecaj pojave korona virusa na ljetnu sezonu u Hrvatskoj? Je li prerano govoriti o tome?

Još uvijek se nadamo kako ljetna sezona nije izgubljena, ali je prerano za donošenje detaljnijih prognoza jer ne znamo kako će se situacija razvijati. Dosadašnji trendovi nam pokazuju, ukoliko bi se situacija s pandemijom smirila do lipnja, uz brzu stabilizaciju tržišta, mogli bismo biti izuzetno zadovoljni te, što se tiče prometa tiče, na razinama kao i prijašnjih godina.

Što je sa sezonskim radnicima iz drugih zemalja za koje su se tražile radne dozvole – jesu li oni već stigli u Hrvatsku?

U sklopu donesenih mjera Vlade RH je i Obustava korištenja kvote dozvola za zapošljavanje stranaca dok se ne vidi kako će se situacija vezana uz korona virus razvijati. Mnoge Vlade stranih država pozivaju svoje građane da se vrate u svoju zemlju te im u tome osiguravaju pomoć. Stoga je sada nezahvalno govoriti što će biti s radnom snagom općenito i sa radnom snagom iz drugih zemalja.

S obzirom na trenutačnu neizvjesnost u kojoj se svi nalazimo, pa tako i zaposleni u HoReCa sektoru, što biste im poručili?

Ovim putem želimo poručiti kako je važno koordinirano djelovanje javnog i privatnog sektora u cilju pravovremenog i točnog prijenosa informacija. Situaciju vezanu uz korona virus još uvijek držimo pod kontrolom, a drago nam je što i cijeli turistički sektor podupire dosadašnje napore koji se poduzimaju u cilju što efikasnijeg premošćivanja trenutnih izazova. Svima u turističkom sektoru želimo da imaju strpljenja, da čuvaju svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih, djelatnika i gostiju te vjerujemo kako ćemo i iz ove situacije izaći još jači s novim iskustvima za prevladavanje poteškoća.