Uz popuštanje mjera stigla je još jedna dobra vijest za ljubitelje vina, vinske profesionalce i vinare: u Poreču će se u prvoj polovici svibnja održati vinska manifestacija Vinistra. U najboljim istarskim vinima uživat će se odgovorno, najavljuje predsjednik ove udruge vinara i vinogradara Nikola Benvenuti, dodajući kako će se 27. Vinistra i 12. Svijet Malvazija održati u skladu s mjerama i preporukama epidemiologa.

Razgovarala: Marija Sedlar

Godinu dana prošlo je od proglašenja epidemije koronavirusa koja nam je preokrenula život – kako je utjecala na vinare? S kojim ste se problemima suočili pri izbijanju epidemije?

Sjajna berba i najteža godina, tako bi se ukratko mogla opisati prošla godina koja je snažno pogodila naš sektor. Izniman pad prodaje u lockdownu, koji se procjenjivao na čak 80 posto, ublažila je turistička sezona. Imali smo sreće da je u Istri, u okolnostima pandemije, sezona bila bolja od očekivanja, pa su naše vinarije zabilježile prosječan pad od tridesetak posto, dok se na nacionalnoj razini govori o padu od pedesetak posto. Tradicionalni kanali prodaje u lockdownu su se zatvorili, bili smo prisiljeni tražiti nove kanale i mogućnosti plasmana, prebaciti se na online prodaju, okrenuti se drugim marketinškim modelima, a pojavio se i veliki problem s količinama vina koji su nam ostali u podrumima.

Koliko je vinare pogodila situacija sa zatvaranjem restorana i hotela – jeste li tu zabilježili velike gubitke?

Prodaja vina temelji se na tri kanala – prodaji u vlastitoj vinariji, u HoReCa sektoru i putem maloprodajnih lanaca. Istarski vinari najviše vina, oko 80 posto, prodaju kroz prva dva kanala. Riječ je dijelom o malim, obiteljskim vinarijama koja se oslanjaju na prodaju na kućnom pragu i, naravno, turizam. Više od godinu dana, uz iznimku turističke sezone koja je bila kraća nego ikad i trajala je nešto više od dva mjeseca, prodaja putem HoReCa kanala drastično je smanjena, a pad turističkih odlazaka smanjio je i prodaju u vinarijama.

Je li turistička sezona zaustavila potpunu katastrofu?

Za vrijeme karantene promet je bio jako mali, gotovo simboličan. Jedva smo čekali otvaranje ugostiteljskih objekata i hotela, a nakon toga i otvaranje granica i dolazak turista. Optimizam se vratio s turističkom sezonom, dva mjeseca smo radili. Doduše, pad dolazaka se osjetio, no vinarije su posjećivali educirani gosti, istinski vinoljupci, poznavatelji trendova u vinarstvu, koji točno znaju što žele i spremni su to i platiti. Vratili smo se u život. Međutim, sve je to trajalo vrlo kratko, do početka rujna i novog vala pandemije. Trendovi se posljednje dvije godine mijenjaju preko noći, neki od njih su i pozitivni. Tako u Istri nikada nismo imali veći broj domaćih gostiju koji posjećuju naše vinarije i uživaju u istarskim vinima.

Maloprodaja se proteklih mjeseci dosta preselila u online svijet – što je s vinima i vinarima – jeste li uspjeli pronaći alternativne načine prodaje svojih proizvoda i koje?

Nikad se kao u vrijeme lockdowna nisu tražili alternativni načini prodaje. I to ne samo u vinskom sektoru. Svijet se preko noći prebacio na online prodaju, webshopove. Svi koji nešto proizvode preselili su se u virtualni svijet, unatoč činjenici da za njega nisu bili spremni. Iza webshopova mora stajati logistika, dostavne službe, za nas vinare otvara se pitanje dodatne zaštite ambalaže…

No ima još jedan problem, naši tradicionalni kupci nisu navikli na ovakav način prodaje i proći će još neko vrijeme dok se ne prebace na online kupovinu. Ipak, online prodaja dovela je neke nove kupce, nove generacije, koje većinu vremena provode uz mobitele i ekrane. Iako je postala iznimno popularna, online prodaja nije uspjela spriječiti pad prodaje i nadomjestiti dva tradicionalna kanala – ugostiteljstvo i prodaju na vlastitom pragu. Zapravo smo naučili još jednu važnu lekciju u pandemiji – nužno je disperzirati prodajne kanale.

Što su trenutno najveći izazovi s kojima se vinari u Hrvatskoj susreću? Kako organizirate poslovanje tijekom koronakrize?

U neizvjesnim vremenima, kada je teško bilo što predvidjeti za cjelokupno gospodarstvo, pa tako za vinski i turistički sektor, najvažnije je izgraditi dugoročnu strategiju koja će biti prilagodljiva eventualnim novim nepredviđenim okolnostima. Za odabir destinacije bit će važna sigurnost, koliko pojedina zemlja ili regija kontrolira virus. To bi moglo dovesti i do drukčijeg omjera snaga na tržištu i redefinicije popularnih odredišta. Što se tiče organiziranja poslovanja u vinarijama, u fokusu su sigurnost i zdravlje, pa se posebno u zatvorenim prostorima o tome itekako vodi računa, organizira se rad u smjenama. Iznimno je važno biti fleksibilan, prilagoditi se situaciji, ali i iskoristiti činjenicu kako se Istra za sada vrlo dobro nosi s pandemijom.

Pomaže li vam država na ikakav način?

Država je omogućila otkup oko deset posto zaliha vina, šest milijuna litara, koje se nisu uspjele prodati u turističkoj sezoni, niti kroz druge kanale prodaje. Za destiliranje i krizno skladištenje krajem rujna izdvojeno je oko 56,5 milijuna kuna. S tim se riješio dio problema, a svaka pomoć u ovim teškim vremenima je dobrodošla. I ove će se godine provesti mjera skladištenja i destilacije, iako smo mi kao regija glasali samo za mjeru skladištenja.

Predstavite nam svoju vinariju Benvenuti – povijest, smještaj, vina koja proizvodite, posebnosti…

Priča o vinariji Benvenuti priča je o obitelji, tradiciji i terroiru. Na 20 hektara terasastih vinograda, u okolici Kaldira i Motovuna, njegujemo uglavnom istarske sorte malvaziju, teran i muškat koje u Istri daju najbolje rezultate. Uz svježu, proizvodimo i kompleksnu Malvaziju Anno Domini, Teran Anno Domini, Teran Santa Elisabetta, tu su i cuvee Caldierosso, desertni Corona Grande, Muškat San Salvatore i prva istarska malvazija prosušenih bobica San Salvatore.

Godišnje na tržište plasiramo oko 100 tisuća boca visokokvalitetnog vina, a tridesetak posto naše proizvodnje izvozimo u 13 zemalja. Prošle smo godine, u iznimno teškim uvjetima za vinarstvo, otvorili kanadsko tržište, što nam je dalo dodatni vjetar u leđa. Uz vinarstvo, bavimo se i turizmom, u sklopu naše vinarije u pitoresknom Kaldiru nudimo smještaj u prostranoj Villi Benvenuti s bazenom i ekološkim vrtom koji je na raspolaganju našim gostima.

Benvenuti vina ovjenčana su mnogobrojnim nagradama – koje biste izdvojili?

Od međunarodnih – platinastu medalju s Decantera 2017. za Teran Anno Dommini 2013., a od domaćih – veliko zlato na 26. Vinistri za Teran Santa Elisabetta 2015. U ovo vino uloženo je puno truda. Nakon dugogodišnjeg promatranja i praćenja rezultata koje daje grožđe terana iz svega dva hektara velikog vinograda na položaju Santa Elisabetta, zaključili smo da bi se od našeg platinastog Terana moglo napraviti još bolje vino. Na ruku nam je išla i sjajna berba 2015. Puna vrijednost Santa Elisabette otkrit će se za nekoliko godina, kada odležana vina dosegnu punu zrelost.

Za svibanj pripremate vinsku manifestaciju Vinistru. Kako teku pripreme i kako će biti organizirana s obzirom na epidemiju?

Ne bude li iznenađenja i ukoliko to mjere dozvole, 27. Vinistra tradicionalno će se održati u Poreču od 7. do 9. svibnja. Pripreme su u tijeku, a ove godine zadatak je nešto teži jer sve treba biti u skladu s mjerama i preporukama stožera. Imamo dvije opcije. Izvjesnija je ona koja će prvi put manifestaciju preseliti na otvoreno. U Poreču se razmatra nekoliko lokacija, a konačnu odluku uskoro ćemo plasirati u javnost.

Druga, vrlo optimistična opcija, povratak je u dvoranu Žatika. Naravno, osnovni preduvjet je da na snazi ne bude ograničenje okupljanja u zatvorenim prostorima što je, s obzirom na cjelokupnu epidemiološku sliku u Hrvatskoj i regiji, manje vjerojatna varijanta.

Nažalost, ove godine najvjerojatnije neće biti niti popratnog programa, predavanja, promocija, radionica i vođenih degustacija, no ne odustajemo od 12. Svijeta malvazija, neformalnog svjetskog prvenstva najpoznatije istarske sorte. I ove će se godine održati u sklopu trodnevnog međunarodnog ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića od 12. do 16. travnja. Sve će biti u skladu s epidemiološkim mjerama jer su nam zdravlje i sigurnost na prvom mjestu.

Kakav je interes vinara, jesu li jedva dočekali da mogu predstaviti svoja vina? Koliko Vam nedostaju takva druženja i zašto su ona važna u svijetu vinarstva?

Kako ove godine zbog epidemioloških mjera nismo održali tradicionalni En Primeur u Zagrebu, Vinistra će biti izvrsna prigoda da se predstave vina nove berbe, odlične po svim karakteristikama. Za nas vinare jedina pozitivna strana 2020. bila je iznimna berba, posebno za crne sorte. Nakon godinu dana pauze, jako se veselimo ovogodišnjoj manifestaciji, susretu s našim partnerima, vjernim kupcima i ljubiteljima istarskih vina. Druženja u vinskom svijetu iznimno su važna – zbog njih, ali i promocije vrhunskih vina i vinske destinacije, organiziraju se manifestacije poput Vinistre.