Slovenija mijenja režim ulaska u zemlju i tranzita

Slovenija od četvrtka, 15. srpnja, uvodi postroženi granični režim – svi koji se vraćaju u tu zemlju ili su u tranzitu, morat će dokazati svoj covid status.

Svi koji ulaze ili prolaze kroz Sloveniju od četvrtka na granici moraju imati jedan od sljedećih dokumenata: negativan brzi test na koronavirus koji ne smije biti stariji 48 sati od uzimanja brisa; negativan PCR test koji ne smije biti stariji 72 sata od uzimanja brisa, dokaz o pozitivnom rezultatu PCR testa stariji od deset dana, ali ne stariji od šest mjeseci; dokaz o cijepljenju protiv covida-19 kojim se utvrđuje da je osoba primila drugu dozu Pfizera prije najmanje sedam dana ili je primila cjepivo Moderna, Sputnik, Sinovac ili Sinopharm prije najmanje 14 dana ili je od primanja prve doze AstraZenece prošao najmanje 21 dan ili 14 dana od primanja prve doze cjepiva Johnson & Johnson.

Osobi koja dolazi u Sloveniju ili je u tranzitu bez ijednog od tih dokaza bit će određena karantena u trajanju od deset dana, koja se može prekinuti peti dan nakon negativnog PCR testa. Osobe koje su preboljele covid unutar osam mjeseci i primile prvu dozu cjepiva te imaju dokaze o preboljenu ili cijepljenju neće morati u karantenu, dok se niti jedno od pravila ne odnosi na djecu mlađu od 15 godina.