Za vikend brojni restorani u Osijeku na tanjurima nude najbolje od Slavonije

Foto: Mario Đurkić, Horizont Solution

Od 5. do 13. studenoga održava se Tjedan crne slavonske svinje, dio projekta Osijek Gourmet kojem je cilj promocija vrhunskih slavonskih proizvoda proizvedenih s puno ljubavi

Najuspješnija kontinentalna destinacija gradskog turizma u studenome je postala raj za sve ljubitelje gurmanskih užitaka te autohtonih i kvalitetnih jela. Od subote, 5. studenoga do nedjelje, 13. studenoga u Osijeku se održava Tjedan crne slavonske svinje kojem je cilj promocija vrhunskih domaćih proizvoda proizvedenih s puno ljubavi.

Posebno kreirani meniji mogu se pronaći u šest poznatih restorana: Crna svinja, Čingi Lingi čarda, Lumiere, Projekt 9, Zimska Luka i Waldinger, koji osim crne slavonske svinje, ili popularno zvane „fajferice“, gostima nude i bogatu vinsku kartu cijenjenih osječkih vinara.

U organizaciji Turističke zajednice grada Osijeka, u utorak, 8. studenoga u restoranu Crna svinja održan je Masterclass pod vodstvom Željka Nevena Bremeca, voditelja prve Kuharske akademije u Republici Hrvatskoj, vrhunskog chefa, edukatora i međunarodnog suca, predsjednika udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, koji je tom prigodom pokazao kako pripremiti i obraditi namirnicu kako bi postala privlačno i izazovno jelo.

Zvijezda Bremecova tanjura bila je crna slavonska svinja, kuhana tehnikom sous vide na 55 °C četiri sata, a koja je bila poslužena s čvarcima, pancetom, zapečenim gratiniranim krumpirom i muškatnim oraščićem. S obzirom na to da je studeni u znaku jarko narančaste boje i bundeve, kraljice jeseni, ovaj šareni „tanjur“ koji su gosti kasnije imali priliku kušati dodatno je obogaćen pireom od muškatne bundeve te keljem pupčarom.

>> RECEPT OD MESA CRNE SLAVONSKE SVINJE

Poznati chef za umak je pripremio redukciju finog vina, crnog pinota, u koji je također dodao nekoliko omiljenih čvaraka. Damir Zrno, renomirani osječki sommelier i voditelj regionalne vinoteke u Osijeku, bio je odgovoran za sljubljivanje jela i vina osječkih vinara.

Nakon dinamičnog Masterclassa uslijedilo je predavanje prof. Zlate Živaković Kerže, uvažene hrvatske povjesničarke i autorice brojnih monografija i znanstvenih radova, koja je istaknula kako je ova autohtona slavonska pasmina svinje nastala u okolici Osijeka u drugoj polovici 19. stoljeća na imanju baruna Karla Leopolda Pfeiffera (1834. – 1913.), znana kao pustara Orlovnjak te po svom je začetniku dobila kolokvijalan naziv „fajferica“.

Za stručnu javnost održan je i okrugli stol pod nazivom Crna slavonska svinja kao potencijal razvoja gourmet turizma na kojem su sudjelovali panelisti Dimitrije Simonović, suvlasnik i direktor tvrtke Sin ravnice d. o. o., izv. prof. dr. sc. Krešimir Mastanjević, predsjednik Katedre za tehnologiju mesa i mlijeka sa Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, chef Željko Neven Bremec, Damir Zrno, renomirani osječki sommelier te Gordan Zečić, glavni urednik Dobre hrane, popularnog magazina Jutarnjeg lista. Razgovor je moderirala Željka Balja, poduzetnica i promicateljica enogastronomije i održivog razvoja u turizmu, čest gost predavač na visokim učilištima na području turizma i marketinga, koja se sa svojim sugovornicima dotaknula mnogobrojnih pitanja na temu crne slavonske svinje i njezina potencijala za razvoj enogastronomske ponude.

Okupljeni su zaključili da se crna slavonska svinja, koja ima bogatu priču i dugu povijest zbog koje se nalazi pod zaštitom Nacionalnog programa za očuvanje autohtonih i ugroženih pasmina domaćih životinja u Hrvatskoj, može povezati prije svega s turistima te dodatno obogatiti gastronomsku ponudu prekrasnog Osijeka, ali i cijele Slavonije i Baranje.

Tjedan crne slavonske svinje održava se u sklopu projekta Osijek Gourmet kojem je cilj promocija vrhunskih slavonskih proizvoda kao potencijala razvoja gourmet turizma grada Osijeka i okolice edukacijama i valorizacijom postojećih autohtonih i tradicionalnih proizvoda. Projekt je zamišljen kao višegodišnja manifestacija koja će u naredne četiri godine staviti naglasak na jednu grupu premium slavonskih proizvoda (crna slavonska svinja, riječna riba, kulen, divljač) te tako stvarati zaokruženu gourmet ponudu grada i regije, a podržavaju ga Turistička zajednica grada Osijeka i partneri Hrvatska turistička zajednica, Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Glas Slavonije d. d.

Pred nama je Martinje i sunčani vikend, što je dovoljno dobar razlog da organizirate jednodnevni izlet ili vikend bijeg i uživate u bogatoj eno i gastronomskoj ponudi.

Vidimo se u Osijeku!